Porady kulinarne
-
-
Zaczyn drożdzowy - z czego go przygotować?
Należy w letnim mleku rozpuścić świeże drożdże z odrobiną cukru.
-
Jaki olej do dressingu do sałatki?
Olej tłoczony na zimno pomoże urozmaicić sałatkę, nie tylko w niesamowite smaki, ale także wzbogaci ją w szereg substancji odżywczych.
-
Kaczka pieczona - co zrobić bezspośrednio po pieczeniu?
Po upieczeniu, wysmarować kaczkę przy pomocy pędzelka sosem z dna naczynia.
-
-
Jak przygotować dressing do sałatki?
Do garnuszka wlewam miód, musztardę, sok z cytryny, olej Kujawski 3 ziarna i mieszam wszystko do połączenia się składników.
-
-
Makowiec japoński - dlaczego dodać do ciasta olej rzepakowy?
Ciasto staje się bardziej puszyste, wilgotne, a do tego dłużej zachowuje świeżość.
-
Jak długo namaczać matiasy?
Śledzie matiasy zalej wodą i mocz przez noc lub do momentu, aż przestaną być takie słone.
-
Uszka - jaką mąkę wybrać?
Najlepiej sprawdzi się typ 500, dzięki niej ciasto będzie idealnie elastyczne.
-
-
Kapusta z grzybami i grochem - kiedy i z czym podawać?
Kapusta z grzybami i grochem smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień, gdy smaki dobrze się przegryzą.
-
Jak długo piec piernik?
Piernik błyskawiczny wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Ci pieczemy przez ok. 1 godz. lub do tzw. “suchego patyczka”
-
Schab - jak długo go piec?
Przez pierwsze 20 minut piecz z przykryciem w temperaturze 180 stopni C w trybie “grzanie dół”. Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub odsłoń folię aluminiową. Piecz dalej przez kolejne 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C w trybie “grzanie dół”.
-
Śledzie w oleju z pomarańczą - na jak długo odstawić potrawę?
Wstaw do lodówki na 24 godziny, w tym czasie smaki się przegryzą i wzmocnią aromaty.
-